Dali Müzesi’nde DALL-E Deneyimi
Dali Müzesi, yeni sergisinde ziyaretçilerinin rüyalarını sanata dönüştürmek için metinden görsel oluşturan yapay zekâ aracı DALL-E'yi kullanıyor
ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Dali Müzesi, ziyaretçilerinin bilinçaltını görselleştirdiği The Shape of Dreams adlı yeni sergisinde rüyaları sanata dönüştürmek için metinden görsel oluşturan bir yapay zekâ aracı olan DALL-E’yi kullanıyor. Sürrealist akımın temsilcilerinden biri olan Salvador Dali, her fırsatta eserlerinde rüyalardan ve düşünsel durumlardan etkilendiğini belirtiyordu. Bu nedenle serginin çıkış noktası oldukça anlamlı.
Goodby Silverstein & Partners imzalı sanat projesinde Dream Goblen adı verilen deneyim ile ziyaretçilerden yakın zamanda tekrar eden veya favori rüyalarını tarif etmelerini isteniyor. Ardından DALL-E bu noktada devreye giriyor ve ziyaretçilerin kişisel rüya anlatımlarından foto-gerçekçi görüntüler ortaya çıkarıyor. Proje aynı zamanda DALL-E’nin bir müzede dahil olduğu ilk etkileşimli deneyim. Bir başka ilk olarak DALL-E, ortaya çıkan bireysel rüya görsellerini bir araya getirip kolektif bir rüya görseli olarak müze duvarlarına duvar halısı gibi yansıtıyor.
Müzenin web sitesinde deneyimin nasıl yaratıldığına, teknolojinin nasıl çalıştığına ve gerçek zamanlı olarak oluşturulan her rüyanın görüntüsüne ilişkin bir sunum bulunuyor. Aşağıdaki videodan da sergi çerçevesinde oluşturulan Dream Goblen deneyimini izleyebilirsiniz. Bu hafta sonu açılan The Shape of Dreams sergisi, 30 Nisan 2023 tarihine kadar devam edecek.
Sunduğu yapay zekâ deneyiminin yanı sıra The Shape of Dreams, 16. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan 500 yıllık dönemde farklı sanatçıların rüya odaklı eserlerini psikolojik, dini ve metafizik olmak üzere farklı merceklerden inceliyor. Sergide ünlü sanatçıların rüyalardan ilham alan çalışmalarının geniş bir seçkisi yer alıyor.
Künye:
Müşteri: The Dali Museum
Ajans: Goodby Silverstein & Partners
Kreatif Direktör: Margaret Johnson
AI Direktörü: Nathan Shipley
Post Prodüksiyon: Elevel
Görseller: Dali Museum, Instagram, Youtube