Space X’in Starman’i uzay yolculuğuna başladı

Geçtiğimiz günlerde Space X, şimdiye kadar üretilen en güçlü roket Falcon Heavy'i fırlattı. Mars'a yolcuğu test etmek amacıyla havalanan roketler dünyaya geri döndü fakat taşıdıkları Elon Musk'ın Tesla Roadster'ı ve yol arkadaşı Starman, uzay yolculuğuna devam ediyor. İnsanlığın Mars'a gitmesinde önemli bir adım olan bu olay, sosyal medyada da en çok konuşulan konular arasında.

Elon Musk’ın şirketi SpaceX, 3 adet Falcon 9’dan oluşan Falcon Heavy’yi başarıyla dünyadan gönderdi.

Elon Musk’ın en büyük hedefi, insanlığı Mars’a götürmek ve uzay turizmini erişilebilir kılmak. Bu iki adım da birbirine bağlı hedefler. Hatta Musk’ın Tesla ile yaptıkları da bu amacın bir parçası. Çünkü Tesla da bir otomotiv şirketinden çok enerji şirketi olarak çalışıyor. Enerjinin depolanması, tüketimi, tasarrufu gibi noktalar büyük öneme sahip. Elon Musk’ın senelerdir beklediği büyük an ise yerel zaman dilimiyle dün gece gerçekleşti. Falcon Heavy fırlatıldı ve her şey planlandığı gibi gitti.

3 Falcon 9 gücündeki Falcon Heavy

Falcon Heavy, SpaceX’in ve hatta dünyanın şu anda sahip olduğu en güçlü roket. Çünkü yan yana birleştirilmiş 3 adet Falcon 9 kullanıyor. Ve her Falcon 9’da 9 adet Merlin 1D roket bulunuyor. Toplamda 27 roketin gücüyle Mars’a gidecek güce sahip olduğu düşünülüyor. Fırlatmanın ardından Falcon 9’lar dünyaya geri dönecek ve dikey olarak iniş yapacaktı. Böylece SpaceX’in en büyük hedefi olan uzak yolculuğunun maliyetleri düşürülecekti. Bu üç roketten ikisi başarıya planlanan noktaya inmeyi başardı. Ortadaki roket ise denizin üzerindeki iniş alanını 90 metre ile ıskaladı. Bu büyük bir sorun olmamakla birlikte başarılı dikey inişler de yeni geliştirmeler için olumlu not aldı.

Uzayda bir Tesla Roadster

SpaceX, Falcon Heavy ile birlikte uzaya kargo da gönderdi. Bu kargonun içeriğinin ilk dikkat çeken öğesi Tesla’nın yeni üyesi Roaster oldu. Sürücü koltuğuna SpaceX’in uzay elbisesini giyen bir modelle oturuyor. Ayrıca aracın ekranında Don’t Panic yazıyor ve bir de havlu bulunuyor. “Don’t Panic” metni, Douglas Adams’ın Bir Otostopçunun Galaksi Rehberi (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) kitabına açık bir referans olarak dikkat çekti. Buna ek olarak aracın içinde David Bowie’nin Space Oddity‘si çalıyordu.

Tesla Roadster, şu anda diğer kargolarla birlikte Mars’a doğru hareket halinde. Fakat Falcon Heavy’nin önceki tüm roketlerden daha güçlü olması nedeniyle Tesla’yı Mars ile Jüpiter arasındaki asteroid kuşağına doğru gönderdi.

Fırlatış sonrasında SpaceX 4,5 saatlik bir canlı yayınla Tesla Roadster ve maket astronotu Starman’in yolcuğunu aktardı.

YouTube’un en çok izlenen ikinci canlı yayını oldu

Falcon Heavy’nin fırlatışının YouTube’da gerçekleşen canlı yayını eş zamanlı olarak 2,3 milyon izleyiciye ulaştı. Bu değer de şu ana kadarki en fazla izleyicinin olduğu ikinci yayın olma ünvanını kazandırdı. En çok izlenen canlı yayın ise 2012’de Red Bull Stratos projesiyle Felix Baumgartner’ın stratosferden atladığı performanstı. 8 milyon eş zamanlı izleyiciyle çok ciddi bir rekor kısmıştı.

Bu fırlatışın başarılı geçmesi, uzay turizminin ve özel iştiraklerin önünü açabilecek güçte. İlk etapta gerçekleşen bu fırlatışlar hem şirketlere hem de devletlere uzayda daha uzağa yolculuk etmenin mümkün olduğunu gösterdi. Bu yıl içerisinde daha fazla fırlatışın planlanmasının ve gerçekleştirilmesinin de ilk adımları atılmış oldu.

Fırlatış anını aşağıdaki canlı yayın kaydından izleyebilirsiniz. Yayının tamamı içinse videoyu başa sarabilirsiniz.

Görsel: SpaceX

Kaynak: https://bigumigu.com/haber/spacex-su-ana-kadarki-en-guclu-roketi-falcon-heavyyi-basariyla-firlatti/

Monday Morning Goods No: 139

In This Issue

RTÜK, internet yayınlarını denetlemeye hazırlanıyor

Meclise sunulan yasa ile RTÜK'ün Netflix, Youtube gibi dijital platformlara müdahale edebilmesinin ve erişimi engellemesinin önü açılıyor. Sosyal medya kullanıcıları ise bu yasanın bir sansür uygulaması olduğunu savunuyor.

Milyon dolarlık bütçelere taş çıkartan yapay zeka: FakeApp

Justice League filmindeki Superman'ın CGI ile silinmesi gereken bıyığı, 300 milyon dolarlık bütçeye rağmen tam olarak silinememiş ve alay konusu olmuştu. Öyle ki, Deadpool 2 fragmında bile bu olaya gönderme yapılıyor. Son zamanlarda sıkça duyuan FakeApp isimli yapay zeka ise bunun basitçe yapılabileceğini gösteriyor.

Subscribe to the newsletter,
catch up with the weekly inspiration.

HEAR YE! HEAR YE!