USB 4: Daha Yüksek Hız, Daha Büyük Bant Genişliği

USB standartlarını değiştirecek yeni USB 4 hakkında şimdiye kadar bildiğimiz her şeye hızlıca bir göz atalım.

2021’e yaklaşırken piyasaya sürülmesi beklenen USB 4 veya resmi olarak belirtilen adıyla “USB4WiFi 6E ve mobil 5G gibi ufukta görünen teknoloji standartları arasında yer alıyor.

Neden USB 4?

USB Promoter Group CEO’su Brad Saunders’a göre “USB4” ismi önceki standartların üst sürüm isimlerinde yaşanan isim karmaşasının (3.1 ve 3.2 arasında olduğu gibi) önüne geçmek için tercih edildi.

Ayrıca USB4’ün de yeniden isimlendirme veya yükseltme gibi evrelerden geçebileceğini de belirten Saunders; bu durumda standardın teknik olarak USB4 olarak kalmasına rağmen daha net isim alternatifleri üzerinde durulacağını belirtiyor.

USB 4

USB 4’ün Genel Özellikleri

USB4’ün mevcut USB 3.2 standardından (20Gbps) iki kat daha hızlı olduğu söyleniyor. Bu da çoğu durumda 40Gbps‘ye kadar hızları destekleyeceği anlamına geliyor. Çoğu durumda diyoruz çünkü gerçek hız, kullandığınız cihaza bağlı olarak değişecektir.

USB kablolar bağlandıkları cihazlarla sinyal alıp vermek için iki şerit kullanır. Ancak bazı cihazlar USB4 kablosunu tek yönlü iletişime uygun şekilde kullanabilecek. Örneğin DisplayPort 2.0’ın alternatif modu mevcut olan sinyal bant genişliğini 80 Gbps’e çıkaracak. Böylelikle 8K HDR ekranlar ve diğer yüksek hızlı cihazlar USB4 üzerinden desteklenebilecek. İki şeritli dağıtım aynı zamanda bazı USB4 cihazlarının Intel ve Apple’ın Thunderbolt 3 standartlarını da destekleyeceği anlamına geliyor. Tabii bu aslında üreticilere bağlı olan bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Daha büyük bant genişliğiyle ön plana çıkan USB4 aynı zamanda USB PD şarj standartlarını da destekliyor. Bu da akıllı telefonlarınızın ve diğer cihazlarınızın hızlı şarjı destekleyecek şekilde tasarlandıkları takdirde USB4 kablolarla çok daha hızlı şarj edilebileceği anlamına geliyor.

USB 4’ün Desteklediği Hızlar

USB4 cihazları; 10Gbps, 20Gbps ve 40Gbps olmak üzere üç farklı hızı destekleyecek. Yani USB4 satın almadan önce maksimum düzeyde destekleyebildiği hız ölçüsünü öğrenmek adına mutlaka cihaz özelliklerini okumanızda fayda var.

Diğer bir hız özelliği ise USB4’ün aynı bağlantı üzerinden hem video hem de veri gönderimi için mevcut olan kaynak miktarını dinamik olarak ayarlayabilme yeteneğidir. Örneğin, 40Gbps hız destekli bir USB4’ünüz var ve harici bir SSD’den dosya kopyalarken aynı zamanda 4K bir monitöre çıkış sağlıyorsunuz. Video akışının da yaklaşık 12.5Gbps’ye ihtiyacı olduğunu varsayalım. Bu durumda, USB4 kalan 27.5 Gbps bant genişliğini harici sürücünüz için kullanır.

USB 4

USB 4 Geriye Dönük Uyumluluk Desteği

USB4 kablolar; günümüzde çoğu akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarda bulunan düz, yuvarlak bağlantı noktası olan C Tipi konektörleri kullanacağı için geriye dönük olarak cihazlarınızla da uyum sağlayacaktır.

USB4 kablolarını hemen hemen tüm USB Type-C girişine takabilirsiniz. Ancak her zaman aynı özellikler desteklenmeyecektir. Örneğin USB4 kablosunu eski bir bağlantı noktasına taktığınızda hızda düşüş yaşayacaksınız. Benzer şekilde, USB 4.0 girişlerine takılan eski kablolar da mümkün olan en yüksek hızda çalışsa bile bir USB4 ile aynı hıza ulaşamayacaktır.

Aynı zamanda, USB Tip A bağlantı noktalarına sahip USB4 kablolarını kullanmak için ek bir adaptöre ihtiyaç duyabilirsiniz.

Son olarak şimdiye kadar bilinen tüm USB bağlantı standartlarının desteklediği bant genişliğini bir tablo üzerinde karşılaştıralım:

 

Standart

Bant Genişliği

USB 4

40 Gbps

USB 3.2

20 Gbps

USB 3.1

10 Gbps

USB 3.0

5 Gbps

Kaynak: https://www.technopat.net/2020/07/31/usb-4-daha-yuksek-hiz-daha-buyuk-bant-genisligi/

Monday Morning Goods No: 268

Bu Sayıda

Sürekli Doku Değiştiren Bir Beden

Universal Everything imzalı Transfiguration, farklı malzemelerden yapılmış değişken gövdesiyle 3B bir figüre odaklanıyor.

İnsanların Hayatlarını Küçük Bir Yere Sığdıran Sanal Apartman: Distant Neighbours

Sosyal mesafenin önemli olduğu bu zamanlarda dünyanın farklı noktalarından ev hallerini paylaşan kullanıcılar Distant Neighbours hesabında e-komşu oluyor.

Haftanın ilhamını kaçırmamak için
bültene kaydolun,

DUYDUK DEYİN, DUYMADIK DEMEYİN!